Yhdistyksen säännöt
CAD/CAM -yhdistys ry.:n säännöt hyväksytty 6.11.2023
Nimi ja kotipaikka
1 §
Yhdistyksen nimi on CAD/CAM-yhdistys ry (CCY) ruotsiksi CAD/CAM-föreningen r.f. ja sen kotipaikka on Helsingin kaupunki.
Tarkoitus ja toimintamuodot
2 §
Yhdistyksen toiminta-ajatuksena on edesauttaa teollisuuden digitalisaatiota toiminta-alueillaan.
Yhdistys toimii asiantuntijaorganisaationa tietokoneavusteisen suunnittelun ja valmistuksen (CAD, CAM, CAE), tuotteen elinkaarenhallinnan (PDM, PLM) ja rakennuksen tietomallinnuksen (BIM) alueilla. Yhdistyksen tarkoituksena on toiminta-alueidensa tunnetuksi tekeminen, sekä käytön ja tutkimuksen edistäminen Suomessa ja osallistuminen kansainväliseen yhteistyöhön. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys voi järjestää kokouksia, esitelmä-, keskustelu- ja opintotilaisuuksia, julkaista lehtiä, digitaalista sisältöä ja toiminta-alueisiin liittyvää kirjallisuutta sekä järjestää tutustumiskäyntejä ja muuta yhdistyksen tarkoitusta edistävää toimintaa.
Jäsenyyttä koskevat määräykset
3 §
Yhdistyksen jäsenet voivat olla liike-, henkilö- tai opiskelijajäseniä. Liikejäseneksi voidaan hyväksyä oikeuskelpoinen yhteisö, rekisteröity säätiö tai yhdistys. Henkilöjäseneksi voidaan hyväksyä yhdistyksen toiminnasta kiinnostunut henkilö. Opiskelijajäseneksi voidaan hyväksyä päätoiminen opiskelija. Hallitus hyväksyy jäsenet kirjallisesta anomuksesta.
4 §
Jäsenet suorittavat vuosittaisen jäsenmaksun. Liike-, henkilö- ja opiskelijajäsenmaksut määrää yhdistyksen vuosikokous.
5 §
Jäsen voi erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle, yhdistyksen puheenjohtajalle tai suullisesti yhdistyksen kokouksen pöytäkirjaan. Jäsen voidaan erottaa yhdistyksen jäsenyydestä hallituksen päätöksellä, jos hän laiminlyö jäsenmaksunsa suorittamisen. Muussa tapauksessa erottamisesta päättää yhdistys kokouksessaan hallituksen esityksen perusteella.
Yhdistyksen tilien hoito ja yhdistyksen nimen kirjoittaminen
6 §
Yhdistyksen tilikausi alkaa tammikuun 1. päivänä ja päättyy seuraavan joulukuun 31. päivänä. Tilit päätetään samalta kaudelta. Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja yksin tai hallituksen määräämänä sihteeri tai taloudenhoitaja yksin.
7 §
Yhdistyksen tilinpäätöksen on oltava valmiina viimeistään kaksikymmentäyksi (21) päivää ennen kokousta, jolloin hallituksen on jätettävä kaikki tilintarkastusta varten tarpeelliset asiakirjat toiminnantarkastajille. Toiminnantarkastajien tulee vuorostaan palauttaa ne lausuntoineen hallitukselle viimeistään neljätoista (14) päivää ennen kokousta.
Yhdistyksen kokoukset
8 §
Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös postitse taikka tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta. Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä tammi-toukokuussa. Kokouksessa käsiteltävät asiat: valitaan kokoukselle puheenjohtaja ja sihteeri, vahvistetaan yhdistykselle toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä jäsenmaksut seuraavaa toimintavuotta varten, valitaan yhdistyksen puheenjohtaja ja tarvittavat hallituksen jäsenet, valitaan toiminnantarkastaja ja hänelle varahenkilö ja käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.
Lisäksi kokouksessa käsitellään hallituksen laatima kertomus yhdistyksen toiminnasta ja taloudesta edelliseltä toimintavuodelta, vahvistetaan tilinpäätös ja päätetään vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle tai muista toimenpiteistä, joihin edellisen kalenterivuoden hallinto ja tilit antavat aihetta, käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.
Jäsenten on jätettävä kokouksissa käsiteltäväksi haluamansa esitykset hallitukselle viimeistään 16 päivää ennen kokousta. Yhdistyksen ylimääräinen kokous on järjestettävä, jos vähintään yksi (1/10) kymmenesosa äänioikeutetuista jäsenistä sitä, kirjallisesti ilmoitettua asiaa varten, vaatii. Mainittu kokous on järjestettävä kuukauden kuluessa siitä, kun vaatimus on yhdistyksen hallitukselle toimitettu.
Yhdistyksen kokouksissa tehdään päätökset avoimella äänestyksellä, ellei suljettua äänestystä nimenomaan vaadita. Yhdistys kokoontuu hallituksen kirjallisesta kutsusta, joka on lähetettävä jäsenille viimeistään kymmenen (10) päivää ennen kokousta joko postitse, sähköpostilla tai vastaavalla välineellä. Poissaoleva jäsen on oikeutettu valtuuttamaan toisen jäsenen edustajakseen kokouksessa. Älköön kukaan kuitenkaan äänestäkö kuin yhden jäsenen valtakirjaa käyttäen. Liikejäsenen äänioikeutta käyttää liikejäsenen kirjallisesti valtuuttama henkilö.
Hallitus
9 §
Yhdistyksen hallituksen muodostaa yhdistyksen puheenjohtaja ja neljästä kahdeksaan (4-8) jäsentä. Hallituksen toimikausi on vuosikokousten välinen aika.
10 §
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan kutsumana tarpeen vaatiessa tai jos vähintään kaksi (2) hallituksen jäsenistä sitä haluaa. Hallitus on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja kaksi (2) muuta sen jäsenistä on läsnä. Päätökset tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni.
Hallituksen velvollisuus on valvoa yhdistyksen etuja, suunnitella sen toimintaa, hoitaa yhdistyksen asiat ja talous sekä panna täytäntöön yhdistyksen päätökset.
11 §
Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan, ottaa sihteerin, taloudenhoitajan sekä muut mahdollisesti tarvittavat virkailijat.
12 §
Puheenjohtaja johtaa asiain käsittelyä hallituksen kokouksissa, huolehtii kirjeenvaihdosta sekä esittää hallitukselle yhdistykselle saapuneet kirjelmät ja ilmoitukset. Taloudenhoitaja huolehtii jäsenmaksujen perimisestä ja yhdistyksen rahavaroista sekä pitää luetteloa yhdistyksen jäsenistä.
Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
13 §
Päätös näiden sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta on tehtävä vähintään 3/4:lla annetuista äänistä kahdessa (2) perättäisessä yhdistyksen kokouksessa, joiden välillä on kulunut vähintään 30 päivää.
14 §
Yhdistyksen purkautuessa tai sen tullessa lakkautetuksi, on yhdistyksen varat käytettävä lakkautuskokouksen päätöksien mukaisesti.